Dersin Adı | İnsan Anatomisi ve Fizyolojisi |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GBE 204 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 6 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaOlgu / Vaka çalışmasıSoru & CevapAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı vücudun hücre-doku-organ-sistem organizasyonunun ve vücut sistemlerinin yapı ve işlevlerini öğrenmektir. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | İnsan organizmasını oluşturan sistemlerin yapı ve işlevlerinin makroskopik ve mikroskopik düzeyde tanımlanmasını kapsar. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Dersin tanıtımı; İnsan vücudunun organizasyonu, MH | Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 1, pp. 1-41 |
2 | Hücre, doku ve temel doku tiplerinin yapısal özellikleri, Sİ | Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 3, pp. 88-126 |
3 | Fizyolojiye giriş ve homeostasis. Sinyal iletimi, membrandan transport ve biyoelektrik potansiyeller, İŞ | Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 1, pp. 45-49, 214-18, 260-63 |
4 | Hareket sistemininin yapısı ve işlevi, MH, Sİ, İŞ | Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 5-6, pp. 160-235 |
5 | Quiz 1; Solunum sistemi yapı ve işlevi, MH | Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 13, pp. 462-480 |
6 | Solunum sistemi yapı ve işlevi, Sİ, İŞ; Bağışıklık ve dolaşım sistemlerinin makroskopik yapıları, MH | Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 13, pp. 462-480; Chapter 11, pp. 396-406 |
7 | Bağışıklık ve dolaşım sistemlerinin mikroskopik yapıları ve işlevleri, Sİ | Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 11, pp. 383-396, 406-415 |
8 | Bağışıklık ve dolaşım sistemlerinin işlevleri, İŞ; Ara Sınav | -Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 11, pp. 406-415 |
9 | Sindirim sisteminin yapısı ve işlevi; MH, İŞ | Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 14, pp. 489-527, |
10 | Endokrin sistemin yapısı ve işlevi; MH, Sİ, İŞ | Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 9, pp. 334-353, |
11 | Üreme sisteminin yapısı ve işlevi; MH, Sİ, İŞ | Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 16, pp. 564-593, |
12 | Boşaltım sisteminin yapısı ve işlevi; MH, İŞ; Quiz 2 | Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 15, pp. 537-557, |
13 | Sinir sisteminin yapısı ve işlevi; MH, Sİ, İŞ | Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 7, pp. 251-295 |
14 | Duyu organlarının yapısı ve işlevi; MH, Sİ, İŞ | Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Chapter 8, pp. 304-327 |
15 | Genel bakış | |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı | Elaine N.Marieb, Suzanne M.Keller. Essentials of Human Anatomy and Physiology, 12th edition, 2018, Pearson |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Junqueira’s Basic Histology, Text and Atlas, Fourteenth Edition, Anthony L. Mescher, Lange, McGraw Hill, 2016. MooreK.L., DalleyA. F., AgurA. M. R. Clinically Oriented Anatomy, Lippincott Williams & Wilkins, 7th Ed. ,2013 Human Physiology: From Cells to Systems, by L. Sherwood (8th ed) |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 2 | 20 |
Portfolyo | ||
Ödev | 3 | 15 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 25 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 6 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 2 | 32 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 2 | 7 | |
Portfolyo | |||
Ödev | 3 | 5 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 25 | |
Final Sınavı | 1 | 30 | |
Toplam | 180 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | |||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | |||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | |||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | |||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | |||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | |||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | |||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | |||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | |||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | |||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | |||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest